מה קורה חברים? בינינו בסופו של יום אומנות היא עניין של טעם, אבל עדיין בשביל טעם טוב, צריך לדעת לבשל.
אז בואו נכיר את תורת השירה ב-4 מישורים:
- נשימות ודרכי אוויר
- הבנת הטקסט ועוצמת הקול
- דיוק הצליל (טונים)
- דיקציה (חלוקת אותיות).
נשימות ודרכי אוויר – אחד השרירים הכי חשובים בגוף בזמן השירה ובכלל, הסרעפת. אותו שריר בצורת בננה שתומך בריאות מלמטה ודואג לדחוף אוויר מהריאות שלנו ולמשוך חזרה. לפני שנוצר קול ממיתרי הקול שלנו, יש מסלול ברור וחשוב מאד שנדע מה הוא: הסרעפת דוחפת אוויר מהריאות – שעובר בקנה הנשימה – שעובר בדרך בתיבת הקול – גורם לתנודות במיתרי הקול והן הגורמות להיווצרות הצליל, שמתעצב בדרכו החוצה לפי גודל חלל הפה – ומתעטר סופית באותיות השפתיים שלנו.
הבנת הטקסט ועוצמת הקול – אם נדע לתמרן בין יחס כמות האוויר לשרירי תיבת הקול שלנו, נדע להשתלב בהתאם להפקה המוסיקלית בשיר (רך, בינוני, חזק, צווחני) וכך נגרום לרגש להיטמע בתוך השירה שלנו, כשהשיר שקט, נשתמש ביותר אוויר מאשר תנודות מיתרי הקול, כשהשיר קצבי, נאחד ונייצב את שני המישורים, כמות אוויר ותנודות חזקות, אך אסור בשום פנים ואופן להתנהג אל המיתרים בזלזול ויש לזכור שמדובר ב 2 מיתרי סחוס שיכולים להיפצע משימוש מוגזם בתנודות, שימוש כזה בצורה כרונית יגרום בסופו של דבר ליבלות על מיתרי הקול וזה דבר שתאמינו לי.. אתם לא רוצים שיקרה. תשמרו על המיתרים שלכם!
דיוק הצליל – ברור לכולנו שאסור “לזייף” כששרים, מושג מוטעה שנולד רק בישראל, רובנו חושבים שזיוף הוא הקול ש”בורח” או מתעוות בזמן השירה, אבל המיתוס הזה הוא מה שמעוות, “זיוף” הוא בעצם חוסר דיוק בטון בזמן השירה, בשפה המקצועית – יצירת תדר קולי שמתנגש בתדר נוסף (הלחן בשיר) ויוצר תדר חדש לא יציב ומעוות לשמיעה. לצורך ההבנה, נדמה 2 גלגלי שיניים שלכל אחד מהם שיניים בגודל שונה ומרווחים שונים, ברור שהם לא יוכלו לעבוד יחדיו וגם תיווצר התנגשות לא יציבה וכן.. גם צליל לא נעים.
דיקציה – הדבר העיקרי שמבדיל בין זמר ממוצע לזמר מקצועי, הוא הדיקציה. אותן אותיות איתן מרכיבים מילים, לאו דווקא בשירה, אלא גם בדיבור שלנו בחיי היום יום, דיקציה בשירה תפקידה לגרום לנו להבין את המילה גם אם “נעוות” אותה, נשיר אותה, נסלסל אותה עדיין נשמור על הבנת הטקסט וכך יותר אנשים יתחברו לשירה שלנו.
אם לא הצלחתם להבין עד הסוף את הפוסט הזה אז אני ממליץ לכם לא להיות עצלנים! ולקרוא שוב.
הידעתם?
תיבת קול היא כמו טביעת אצבע לכל דבר, לא תמצאו עוד מישהו עם קול בדיוק כמו שלכם!
מה שאומר שלכל אחד מאיתנו יש קול מיוחד.
אל תשכחו להגיב, לאהוב וגם לשתף!
וגם נשמח לענות לכם על כל שאלה כאן בפוסט הזה 🙂
תגובות אחרונות